Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Gândul
Anul şi data apariţiei: 18.05.2010
Tematica: dubla cetăţenie - minoritatea maghiară din România
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Raluca Dumitru
Titlul articolului: Două paşapoarte pentru etnicii maghiari: românesc şi unguresc. Budapesta se pregăteşte să îi facă cetăţeni pe toţi maghiarii din afara graniţelor
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.gandul.info/politica/doua-pasapoarte-pentru-etnicii-maghiari-romanesc-si-unguresc-budapesta-se-pregateste-sa-ii-faca-cetateni-pe-toti-maghiarii-din-afara-granitelor-6132399


Paşaport unguresc şi dublă cetăţenie, româno-maghiară. De aceste beneficii ar putea avea parte maghiarii din România începând cu anul viitor dacă politicienii de la Budapesta vor aproba proiectul FIDESZ privind acordarea cetăţeniei ungare etnicilor din ţările vecine Ungariei. Bratislava a ameninţat deja că va retrage cetăţenia slovacă persoanelor care solicită paşaport ungar.

Un proiect de lege, iniţiat de conservatorii de la FIDESZ, referitor la acordarea cetăţeniei ungare etnicilor maghiari din ţările vecine Ungariei a încins spiritele în unele din aceste state. Conform actului normativ care ar putea fi adoptat de Parlamentul de la Budapesta pe 20 august, de Ziua naţională, cei care dovedesc că aparţin etniei maghiare şi vorbesc limba maghiară sau sunt descendenţii unor familii maghiare pot beneficia, în urma unei cereri, de cetăţenia ungară. Pentru aceştia ar urma să fie eliberate şi paşapoarte ungureşti.

 

Deja Slovacia, unde trăiesc peste 700.000 de maghiari, a ameninţat, ieri, că va retrage cetăţenia persoanelor care solicită paşaportul unguresc, în ciuda faptul că o astfel de măsură contravine dreptului european. În România, proiectul nu este foarte cunoscut.

UDMR spune că acordarea cetăţeniei ungare are doar valoare simbolică

Singurii care au detalii despre acest proiect sunt, bineînţeles, reprezentanţii UDMR, care nu văd nici o problemă în aplicarea acestor prevederi.

"Este absolut normal să se întâmple aşa. Noi am susţinut de foarte mult timp acest proiect. Aşa cum România acordă cetăţenie celor in Republica Moldova, acelaşi lucru se va întâmpla pentru maghiarii din România", ne-a declarat unul dintre liderii Uniunii, ministrul Culturii, Kelemen Hunor.

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a explicat de ce susţine această iniţiativă: "E o doleanţă a maghiarilor care trăiesc în ţările învecinate, o doleanţă mai veche, că ar vrea să obţină cât mai facil cetăţenia ungară dacă solicită acest lucru. Noi suntem membri în UE, atât

România, cât şi Ungaria, nu avem dificultăţi de comunicare, de circulaţie, mai târziu, şi sper cât mai repede, intrăm şi noi în sistemul Schengen, deci nu vor exista graniţe între cele două ţări. Probabil că acordarea mai uşoară a cetăţeniei va avea un anumit impact pragmatic, dar mai ales o valoare simbolică".

"Dacă ţi se dă, spui bogdaproste"

Consilierul preşedintelui Traian Băsescu, udemeristul Peter Eckstein Kovacs, a minimalizat efectele proiectului FIDESZ, arătând că orice român sau maghiar care doreşte să îşi cumpere un teren în Ungaria sau să se angajeze acolo nu întâmpină niciun obstacol. "Odată cu intrarea celor două ţări în Uniunea Europeană problematica are un interes mai scăzut. Nu prevăd că va fi o solicitate în masă sau că vor fi plecări masive către Ungaria", ne-a declarat Eckstein Kovacs. El a insistat că acordarea cetăţeniei ungare are doar "valoare simbolică", dar în acelaşi timp a afirmat: "Dacă ţi se dă, spui bogdaproste". El a ţinut să menţioneze că, în Slovacia, au apărut probleme pentru că este o perioadă electorală.

PD-L nu comentează, PSD e de acord

Partidele româneşti nu par a se opune iniţiativei de la Budapesta. Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Moldovan, ne-a declarat că social-democraţii nu sunt deranjaţi că etnicii maghiari ar putea primi cetăţenie ungară. "Ei decid, pe noi nu ne deranjează. Maghiarii vor decide dacă vor dori paşaport unguresc şi dublă cetăţenie", a spus Moldovan. Din partea PD-L există prudenţă în declaraţii. Liderul democrat-liberal Ioan Oltean nu vrea să comenteze până nu vede el însuşi proiectul.

Info plus

Şi legitimaţia de maghiar este "ceva simbolic"

În urmă cu mai mulţi ani, la Bucureşti s-a discutat despre acordarea legitimaţiei de maghiari. După mai multe dezbateri, aceasta a fost acordată, Marko Bela deţinând-o încă din 2005. "Da, am legitimaţie de maghiar din primele zile în care au început să fie eliberate, la solicitarea maghiarilor din afara frontierelor. Nu sunt însă maghiar fiindcă am o asemenea legitimaţie, pentru mine este ceva simbolic şi nu am folosit-o niciodată", declara atunci Marko. Eckstein Kovacs ne-a declarat, ieri, că povestea legitimaţiilor de maghiar este "fumată". Potrivit acestuia, cei care o deţin au facilităţi la transportul feroviar şi intră gratuit la muzeele din Ungaria.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.